Procesiunea „Calea Sfinților” este parte a manifestărilor dedicate sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor (prăznuit la 27 octombrie), fiind privită de cler și credincioși deopotrivă, ca un un act de mărturisire a credinței, de exprimare a dragostei creștine, a comuniunii și comunității eclesiale. La prima ei ediție, în anul 2008, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel spunea despre alegerea denumirii acesteia următoarele:

„Calea Sfinţilor este calea dreptei credinţe […]. Calea Sfinţilor este calea vieţii sfinte, viaţă de rugăciune şi fapte bune. Calea Sfinţilor este calea bucuriei şi a mântuirii […]. Calea Sfinţilor ne cheamă să ne bucurăm împreună cu sfinţii lui Dumnezeu şi să le cerem ajutorul […]. Calea Sfinţilor ne cheamă să mărturisim valorile şi frumuseţile Ortodoxiei în ţara noastră, în Europa şi în toată lumea, şi să împărtăşim tuturor bucuria şi pacea pe care le primim de la Dumnezeu prin rugăciunile sfinţilor lui Dumnezeu”.

Practic, odată cu această procesiune are loc deschiderea oficială a zilelor de sărbătoare dedicate Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și începe în zilele de 24 sau 25 octombrie, desfășurându-se după un traseu bine stabilit. Debutul procesiunii presupune formarea a două grupuri alcătuite din cler și credincioși: unul la Catedrala Patriarhală, de unde se pleacă de obicei cu racla Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou pe traseul Catedrala Patriarhală – Bulevardul Regina Maria – baza Dealului Patriarhiei și unul la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon-Nou, de unde se pleacă fie cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, aduse în prealabil de la Catedrala Patriarhală, pe traseul Calea Șerban Vodă – Strada Bibescu Vodă – baza Dealului Patriarhiei, fie cu moaște ale altor sfinți aduse cu prilejul sărbătorii. Cele două procesiuni pornesc în același timp, iar pe traseu se intonează tropare ale sfinților și se rostesc ectenii pentru credincioșii participanți la acest eveniment. Coloanele se întâlnesc în dreptul Crucii brâncovenești de la baza Dealului Patriarhiei, de unde continuă împreună drumul spre Catedrala Patriarhală, unde sunt întâmpinate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și de alți invitați, ierarhi și clerici, sosiți la București pentru sărbătoarea Sfântul Cuvios Dimitrie. În acel moment, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel rostește un cuvânt de binecuvântare și de bun-venit atât pentru cler, cât și pentru credincioșii veniți din toate colțurile țării, iar moaștele sfinților sunt așezate în baldachinul special amenajat în proximitatea Catedralei Patriarhale.

Pentru Catedrala Sfântul Spiridon-Nou, aceste manifestări au adus multă bucurie sufletească, întrucât această biserică a găzduit – cel puțin pentru câteva ore —moaștele mai multor de sfinți: Sfinții Împărați Constantin și Elena (aduse de la Catedrala Patriarhală); 2009 – moaștele Sfântului Grigorie Teologul (aduse de la Viena în ziua de 8 octombrie 2009 și dăruite Patriarhiei Române de către Cardinalul Christoph Schönborn, Arhiepiscopul Vienei); 2010 – fragment din Lemnul Sfintei Cruci, moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena; 2012 – moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena (aduse de la Catedrala Patriarhală); 2013 – moaștele Sfântului Mare Mucenic Artemie (aduse la Mănăstirea Căldărușani); 2014 – moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu (aduse de la biserica Sfântul Gheorghe-Nou din București); 2015 – moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena (aduse de la Catedrala Patriarhală); 2016 – moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena (aduse de la Catedrala Patriarhală); 2017 – fragment din Lemnul Sfintei Cruci, moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina (aduse de la Catedrala Patriarhală); 2018 – moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica (aduse de la Mănăstirea Cernica); 2019 – moaștele Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe – Ismail (aduse din Basarabia) și Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş (aduse de la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș). Pe tot parcursul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie, Catedrala Sfântul Spiridon-Nou rămâne deschisă permanent, slujitorii de aici acordând asistență religioasă pelerinilor veniți din toate colțurile țării.