Sărbătorirea hramului Catedralei (12 decembrie 2020)

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat sâmbătă, 12 decembrie 2020, Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Catedralei Mitropolitane „Sf. Spiridon-Nou” din București. În predica sa, Episcopul vicar patriarhal a vorbit despre viața Sfântului Spiridon, Arhiepiscopul Trimitundei. El a spus că sfântul și-a făcut un adevărat program de viață din Fericirile rostite de Mântuitorul Iisus Hristos în predica de pe munte.

„A fost fiul unei familii modeste, de păstori, și s-a născut în Insula Cipru în anul 270… avea pământurile sale, însă toate roadele le împărțea săracilor și celor care aveau datorii și nu aveau cu ce să le achite”, a povestit Preasfințitul Părinte Varlaam. „Avea și oile sale, pentru că ni se spune că, și episcop fiind, din când în când își păștea propriile oi.”

„Dar toate acestea erau la dispoziția celor nevoiași și celor săraci, el însuși făcându-se sărac de bunăvoie”, a precizat ierarhul.

„Iată că, asemenea Sfântului Nicolae, și Sfântul Ierarh Spiridon „a câștigat cu sărăcia cele bogate”, a spus el, subliniind astfel că sărăcia asumată împlinea prima Fericire enunțată de Mântuitorul.

„A doua Fericire pe care a avut-o ca program a fost cea a flămânzirii de bunăvoie, convins că va fi săturat de Hristos cu hrana cea duhovnicească”, a mai spus Episcopul vicar patriarhal. Iar a treia, care se referă „la lacrimi, la tristețe, la plângere” a fost împlinită de sfânt prin cultivarea virtuții pocăinței.

Fericiți cei prigoniți

„A patra fericire este aceea privitoare la pătimirile pe care trebuie să le îndure de bunăvoie cei care vor să se asemene lui Hristos”, a mai spus Preasfințitul Părinte Varlaam despre Sf. Spiridon, care și-a pierdut un ochi în urma persecuțiilor împăraților Maximian si Diolcețian.

„După aceea, a fost condamnat la muncă silnică într-o mină, din care a fost eliberat abia în anul 313, când Sf. Împărat Constantin cel Mare, prin Edictul de la Milano, a dat libertate manifestării de credință tuturor creștinilor din Imperiul Roman”, a menționat ierarhul.

El a evocat în continuare participarea sfântului la Sinodul I Ecumenic, organizat la inițiativa Împăratului Constantin cel Mare pentru a clarifica doctrina Bisericii în răspuns la erezia preotului Arie.

„Se spune că, atunci când Părinții Bisericii au sosit în Capitală, mulți purtau pe trupurile lor stigmatele persecuțiilor”, a spus Episcopul vicar patriarhal. „Unii aveau ochi scoși, alții fețele arse cu fierul roșu, alții aveau câte o mână sau ambele tăiate, alții erau în cârje.”

„Iată că lucrarea lor de la Niceea a fost întărită și de viața lor de mărturisitori ai dreptei credințe, pentru care au preferat să sufere sau să moară decât să se lepede de ea”, a spus el.

Astfel, a explicat Preasfințitul Părinte Varlaam, „Sf. Spiridon, asemenea multor ierarhi, și mai ales asemenea părinților din pustie, și-a făcut din cele nouă fericiri rostite de Domnul pe Munte un adevărat program duhovnicesc de viață, observat cu strictețe în fiecare clipă a vieții”.

Dificultățile nu ne răpesc speranța

După slujba de pomenire a ctitorilor, părintele episcop vicar patriarhal le-a mulțumit pelerinilor care au înfruntat frigul și ploaia din ziua hramului. Pentru a putea păstra distanța de protecție sanitară, o parte din ei nu au putut intra în catedrală.

„Dar și această ploaie este semnul binecuvântării și al mijlocirii pentru noi a Sfântului Spiridon, făcătorul de minuni” într-un an care a fost secetos, a menționat ierarhul. El s-a rugat ca ploaia să aducă belșug în anul care vine, exprimându-și speranța că la anul va înceta și epidemia care a afectat anul acesta întreaga lume.

Numeroși credincioși bucureșteni au venit încă de dimineață la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon-Nou din București, într-o atmosferă de pace duhovnicească, înfruntând cu tărie vremea rece și ploaia necontenită, pentru a înălța smerite rugăciuni spre tămăduire de boli și pentru a se închina la racla ce adăpostește un fragment din moaștele sfântului făcător de minuni. Racla cu cinstitul odor a fost scoasă în procesiune în ajunul sărbătorii și așezată spre închinare într-un baldachin special amenajat, frumos împodobit cu flori, din apropierea sfântului locaș. Pe toată durata slujbelor, credincioșii au purtat măști de protecție și au respectat cu strictețe măsurile igienico-sanitare de prevenție a infectării cu noul coronavirus.

La finalul Sfintei Liturghii, diaconul Vlăduț-Iulian Roșu a fost hirotesit întru arhidiacon din încredințarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

După săvârșirea slujbei Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii și slujitorii bisericii trecuți la Domnul, Preasfințitul Părinte Varlaam a prezentat volumul intitulat „Monografia Catedralei «Sfântul Spiridon-Nou» din București”, prima lucrare dedicată integral acestei biserici, elaborată sub coordonarea pr. dr. Ionuț-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, de către diaconul Vlăduț-Iulian Roșu, apărută la Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Lucrarea este deschisă printr-un Cuvânt înainte semnat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, dirijați de arhidiaconul Mihail Bucă.

Sursa: basilica.ro